Træ kan ikke erstatte beton og cement 100%, men mange steder kan det være et rigtigt godt alternativ. Beton og cement - som begge er meget brugt i byggebranchen, belaster klimaet med store CO2-aftryk. Hvis der i stedet bruges træ i konstruktionen kan man bygge effektivt, hurtigere og med mere fokus på bæredygtighed . Vi anbefaler derfor at bygge med massive træelementer - også benævnt trækassetter. Vælger man dette kan der for alvor reduceres i brugen af beton i byggeriet.
I CO2 regnskabet slår træ beton
Træ optager CO2, mens det vokser. Når der produceres cement og beton udledes der CO2 i produktionen og støbeprocessen. Træ frigiver kun CO2, når det bliver nedbrudt eller brændt. I forhold til ressourcer er træ også at foretrække; træ kan fornyes, vi kan plante nye og høste. Ressourcerne til betonindustrien bliver færre og færre. Træer kan man plante nye af - men ikke af grus!
Er bæredygtighed så en god forretning?
Det er billigere at bruge beton end at bruge træ - det kan vi ikke snakke os ud af. Men her er det væsentlige at vi kigger på selve byggeprocessen, da tid er penge - også i byggebranchen. Når man bygger med træ vil byggeprocessen kunne gå noget hurtigere end hvis man brugte beton. Med f.eks. trækassetter kan man opføre, isolere og lukke byggeriet på kort tid, hvilket er en stor fordel i det danske våde klima. Derefter begynder den vigtige tørreproces. Det betyder at kunden i sidste ende har fået sit byggeri hurtigere og det er mere tørt.
En vigtig faktor i regnestykket er også at indtænke genbrug i byggeriet. Også her er det en stor fordel at bruge de præfabrikerede træelementer, da de produceres og samles på en fabrik, og kan derfor skilles ad igen og genbruges - til andre ting eller et nyt byggeprojekt.