Er træelementer fremtiden i dansk byggeri?

Træ kan ikke erstatte beton og cement 100%, men mange steder kan det være et rigtigt godt alternativ.  Beton og cement - som begge er meget brugt i byggebranchen, belaster klimaet med store CO2-aftryk. Hvis der i stedet bruges træ i konstruktionen kan man bygge effektivt, hurtigere og med mere fokus på bæredygtighed . Vi anbefaler derfor at bygge med massive træelementer - også benævnt trækassetter. Vælger man dette kan der for alvor reduceres i brugen af beton i byggeriet​.

I CO2 regnskabet slår træ beton

Træ optager CO2, mens det vokser. Når der produceres cement og beton udledes der CO2  i produktionen og støbeprocessen. Træ frigiver kun CO2, når det bliver nedbrudt eller brændt. I forhold til ressourcer er træ også at foretrække; træ kan fornyes, vi kan plante nye og høste. Ressourcerne til betonindustrien bliver færre og færre. Træer kan man plante nye af - men ikke af grus!

Er bæredygtighed så en god forretning?

Det er billigere at bruge beton end at bruge træ - det kan vi ikke snakke os ud af. Men her er det væsentlige at vi kigger på selve byggeprocessen, da tid er penge - også i byggebranchen. Når man bygger med træ vil byggeprocessen kunne gå noget hurtigere end hvis man brugte beton. Med f.eks. trækassetter kan man opføre, isolere og lukke byggeriet på kort tid, hvilket er en stor fordel i det danske våde klima. Derefter begynder den vigtige tørreproces. Det betyder at kunden i sidste ende har fået sit byggeri hurtigere og det er mere tørt.

​En vigtig faktor i regnestykket er også at indtænke genbrug i byggeriet. Også her er det en stor fordel at bruge de præfabrikerede træelementer, da de produceres og samles på en fabrik, og kan derfor skilles ad igen og genbruges - til andre ting eller et nyt byggeprojekt.

HVORFOR HJÆLPER DET KLIMAET AT BRUGE TRÆ?

Træ er et lager for CO2 i form af kulstof. I 1 m3 træ er bundet kulstof fra cirka 1 ton CO2. Hvis vi bruger træ til huse, broer, møbler, papir og så

videre, vil kulstoffet være holdt ude af atmosfæren, så længe træprodukterne eksisterer.

- Træprodukter har et langt liv. Den gennemsnitlige levetid varierer mellem 2 måneder for aviser og 75 år for bygningstræ

- Træ kan oftest genbruges. Sker det, bliver kulstoffet bundet i de nye ting. Til sidst kan træet brændes af som CO2-neutral bioenergi

- Træ kan mange steder erstatte byggematerialer som beton, stål, aluminium og plastik som er energikrævende at producere

Kilde: træ.dk - Danmarks Træportal​

HER ER ET EKSEMPEL

Hvis vi bruger 1 m3 træ til et hus, så sparer vi atmosfæren for 1 ton CO2. Det er bygget ind i træet som kulstof.

Hvis vi bruger 1 m3 træ i stedet for 1 m3 beton, stål, plastik eller aluminium, som det koster energi at producere, sparer vi yderligere atmosfæren for i gennemsnit 1 ton CO2.

I alt sparer vi atmosfæren for 1 ton CO2 + 1 ton CO2 = 2 ton CO2 ved at bruge 1 m3 træ til byggeri.

Til sammenligning svarer 1 ton CO2 til udslippet fra 430 liter benzin.

Kilde: træ.dk - Danmarks Træportal​

Skal du bygge nyt erhvervs- eller industribyggeri og vil du evt. bruge træelementer?

​Send os gerne en uforpligtende forespørgsel og vi vender retur
​hurtigst muligt:

 
 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Firma info

​Jysk Element ApS producerer, leverer og monterer præfabrikerede træelementer til erhvervs- og industribyggeri og større bolig- og rækkehusprojekter.​ Vi leverer præfabrikerede elementløsninger bl.a. facade- skillevægs- dæk- og tagelementer til alle former for byggerier.

Kontakt os

​Jysk El​eme​nt ApS

Holmhuse 14A, 7860 Spøttrup

Navigation på Google Maps

Telefon: 23 25 12 40

E-mail vedr. byggeri: tm@jyskelement.dk​​

E-mail vedr. faktura mv.: faktura@jyskelement.dk